۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۹
کد خبر: 28148
یارانه زورش به گرانی نرسید!

در شرایطی که قیمت بسیاری از کالاها و محصولات مورد نیاز مردم پس از تصمیم دولت برای حذف ارز ترجیحی واجرای طرح جدید یارانه‌ها افزایش یافته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از شرق؛در شرایطی که قیمت بسیاری از کالاها و محصولات مورد نیاز مردم پس از تصمیم دولت برای حذف ارز ترجیحی واجرای طرح جدید یارانه‌ها افزایش یافته است. 

نگرانی مردم از افزایش قیمت‌ها

در شرایطی که قیمت بسیاری از کالاها و محصولات مورد نیاز مردم پس از تصمیم دولت برای حذف ارز ترجیحی واجرای طرح جدید یارانه‌ها افزایش یافته است. به نظر می‌رسد مردم از این شرایط راضی نیستند و برخی فیلم‌های منتشر شده در فضای مجازی هم گویای این وضعیت است.

واکنش بازار به حذف ارز ترجیحی

در هفته‌ها و روزهای گذشته بسیاری از اقلام خوراکی و حتی کالاهای مورد نیاز مردم در پی حذف ارز ترجیحی با افزایش قیمت مواجه شد که بسیاری از آن‌ها ناشی از مصوبه‌های اخیر ستاد تنظیم بازار بود، چرا که تنها در یک فقره ستاد تنطیم بازار قیمت ۹ قلم کالای اساسی شامل شیر، ماست، پنیر، روغن، مرغ و تخم مرغ را در انواع مختلف افزایش داد و قبل از آن نیز مجوز افزایش قیمت ماکارونی و نان‌های صنعتی و حجیم را داده بود. البته دیگر کالاها و محصولات مختلف خوراکی و غیر خوراکی مورد نیاز مردم نیز در این ایام با افزایش قیمت مواجه شدند که برخی از آن‌ها اجازه و مجوزی از این بابت نداشتند.

هجوم عجیب و غریب

در این میان بسیاری از محصولات خوراکی که گران‌تر شدند، به گونه‌ای به مساله افزایش قیمت اقلام مذکور ارتباط داشتند، موضوعی که به گفته برخی کارشناسان اقتصادی شاید حتی در محاسبات و تصور دولتمردان هم نمی‌گنجید که بخواهند برای آن برنامه‌ریزی کنند. همین مساله سبب شد که تصاویری عجیب و تامل برانگیزاز هجوم کم سابقه مردم به فروشگاه‌ها و مراکز خرید برای پیدا کردن کالایی با قیمت قدیم در فضای مجازی منتشر شود و واکنش‌های بسیاری از سوی مردم و کارشناسان را سبب شد.

وعده مسئولان برای جبران گرانی با یارانه‌های جدید

البته این افزایش قیمت‌ها در ابتدا قرار بود از سوی مسئولان دولت سیزدهم کنترل شود تا به گونه‌ای رقم بخورد که فشار کمتری بر اقشار مختلف درآمدی مردم بیاید. ابتدا قرار بود اجرای طرح حذف ارز ترجیحی از کالاهای دیگر شروع شود و نهایتا به نان و نیازمندی‌های اساسی مردم ختم شود، اما این طرح به گونه‌ای دیگر و برخلاف برنامه‌های از پیش اعلام شده، اجرایی شد و پس از این اتفاقات مسئولان دولت اعلام کردند که مردم نگران نباشند و با یارانه‌های ۴۰۰ و ۳۰۰ هزار تومانی واریز شده افزایش قیمت‎‌های مذکور در سبد خانوار جبران خواهد شد.

گرانی‌هایی بیشتر از یارانه بر گردن مردم

اما آنچه از شواهد و محاسبه قیمت‌های قدیم و جدید انواع کالاها بر می‌آید نشان می‌دهد که بیش از یارانه‌های افزایش یافته، رشد ناگهانی قیمت‌ها در روزها و هفته‌های گذشته قدرت خرید مردم را نشانه رفته و آن‌ها را ناتوان از تامین نیازمندی‌هایشان کرده است. نگاهی گذرا و حتی کلی به بازار گویای این است که قیمت‌های افزایش یافته بسیار بیشتر از آنچه که به حساب مردم تحت عنوان یارانه واریز شده، فشار وارد کرده است. البته مشابه این وضعیت در حافظه تاریخی مردم ناشی از واریز یارانه‌های ۴۵ هزار تومانی و تبعات تورمی آن، باقی مانده است.

حساب و کتابی ساده اما واقعی

برای محاسبه‌ای نچندان دقیق، سراغ بازار رفتیم و مابه‌التفاوت قیمت ۱۹ قلم کالاهای اساسی خوراکی در سبد خانواری چهار نفره را بر اساس مصرف تقریبی ماهانه همین تعداد خانوار محاسبه کردیم. نهایتا به این نتیجه رسیدیم که یک خانوار چهار نفره تنها برای خرید این ۱۹ قلم خوراکی‌های مورد نیاز باید عددی بیشتر از یارانه جدید را به عنوان مابه‌التفاوت پرداخت کند. یعنی حتی اگر یک خانوار چهار نفره ماهانه یک میلیون ۶۰۰ هزار تومان (سقف یارانه) را دریافت کنند باز هم نمی‌توانند از پس خرید این کالاها برآید و مابه‌التفاوت محاسبه شده به بیش از یک میلیون ۸۰۰ هزار تومان می‌رسد. تازه اگر این خانواده نیازمندی‌ دیگری مانند محصولات خوراکی دیگر، مواد شوینده و غیره نداشته باشد.

نگاهی به بازار و قیمت‌های قدیم و جدید

بررسی وضعیت سبد خانوار (چهار نفره) قبل و بعد از یارانه

ردیف

نوع کالا

وزن (گرم)

قیمت سال ۱۴۰۰ (تومان)

قیمت سال ۱۴۰۱ (تومان)

میزان مصرف ماهانه (گرم)

مابه‌التفاوت (تومان)

۱

برنج

۱۰۰۰

۶۵۰۰۰

۹۰۰۰۰

۵۰۰۰

۱۲۵,۰۰۰

۲

پنیر

۴۰۰

۲۲۰۰۰

۳۷۰۰۰

۱۲۰۰۰

۴۵۰,۰۰۰

۳

تخم مرغ

۱۰۰۰

۲۱۰۰۰

۴۰۰۰۰

۴۰۰۰

۷۶,۰۰۰

۴

تن ماهی

۱۸۰

۲۹۹۰۰

۳۱۷۰۰

۱۸۰۰

۱۸,۰۰۰

۵

چای جهان

۵۰۰

۱۳۶۰۰۰

۱۴۴۰۰۰

۵۰۰

۸,۰۰۰

۶

رب

۸۰۰

۳۴۸۵۰

۳۹۵۰۰

۱۶۰۰

۹,۳۰۰

۷

روغن آفتابگردان

۹۰۰

۱۴۰۰۰

۶۰۰۰۰

۹۰۰

۴۶,۰۰۰

۸

شکر

۹۰۰

۲۱۵۰۰

۳۱۵۰۰

۹۰۰

۱۰,۰۰۰

۹

شیر کم چرب

۹۰۰

۱۱۰۰۰

۱۸۰۰۰

۲۷۰۰۰

۲۱۰,۰۰۰

۱۰

عدس

۹۰۰

۵۸۸۰۰

۷۰۰۰۰

۴۵۰

۵,۶۰۰

۱۱

قند

۹۰۰

۳۰۵۰۰

۴۰۰۰۰

۴۵۰

۴,۷۵۰

۱۲

گوشت چرخ کرده

۱۰۰۰

۱۱۰۰۰۰

۱۷۰۰۰۰

۲۰۰۰

۱۲۰,۰۰۰

۱۳

گوشت قرمز

۱۰۰۰

۱۲۰۰۰۰

۲۱۰۰۰۰

۲۰۰۰

۱۸۰,۰۰۰

۱۴

گوشت مرغ

۱۰۰۰

۳۰۰۰۰

۶۰۰۰۰

۱۰۰۰۰

۳۰۰,۰۰۰

۱۵

لپه

۹۰۰

۵۹۸۰۰

۷۱۰۰۰

۴۵۰

۵,۶۰۰

۱۶

لوبیا چیتی

۹۰۰

۵۹۸۰۰

۷۱۰۰۰

۴۵۰

۵,۶۰۰

۱۷

لوبیا قرمز

۹۰۰

۵۶۸۰۰

۶۸۰۰۰

۴۵۰

۵,۶۰۰

۱۸

ماست کم چرب

۹۰۰

۱۶۰۰۰

۲۶۰۰۰

۱۰۰۰۰

۱۱۱,۱۱۱

۱۹

ماکارونی

۷۰۰

۸۶۰۰

۲۴۰۰۰

۵۰۰۰

۱۱۰,۰۰۰

مجموع هزینه‌های افزایش یافته مواد غذایی در ماه‌های گذشته

۱,۸۰۰,۵۶۱

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۹
کد خبر: 28148

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۹
      0 1
      اون موقعی که ارزون هم بود ما که 4 نفریم توی ماه هیچ وقت 12 کیلو پنیر و 27 کیلو شیر و 10 تا تن ماهی مصرف نمی‌کردیم!!!